غبار کهنگی بر در و دیوار سینماهای شیراز

ساخت وبلاگ

سینما پرسیا

سینما پرسیا

«خبرجنوب» نوشت: آفتاب که بر لب بام می نشیند،محوطه سرسبز کتابخانه ملی فارس مملو از جمعیت می شود؛ این جمعیت نه برای استفاده از امکانات کتابخانه یا تماشای آثار به نمایش در آمده در نگارخانه تار و پود بلکه برای تماشای فیلم به این مرکز می آیند؛ تماشای فیلم در سالن آمفی تئاتر این مرکز که تبدیل به «سینما فرهنگ» شده است.

از وقتی سینما فرهنگ راه افتاده شمار بسیار زیادی از دوستداران سینما برای تماشای فیلم به این مرکز می آیند. با این حال طی یکی ۲ سال اخیر این تنها سینما فرهنگ نبوده که کار و بارش رونق گرفته است.
سینما دار اصلی در شیراز ، حوزه هنری است. با اینکه تعداد زیادی از سینماهای شیراز در سال های اخیر تعطیل شده یا خراب شده است، هنوز چند سینما در اختیار حوزه هنری
باقی مانده است. آن طور که رسول شهابیان، رئیس اداره سینمایی حوزه هنری فارس می گوید سینما در شیراز امسال ۶ برابر پارسال فروش کرده است. این یعنی فروش بیش از یک میلیارد تومانی در دو ماهه نخست امسال. این افزایش فروش اما رغبت سرمایه گذاران بخش خصوصی برای ورود به این حوزه را برانگیخته نکرده است. آنها احتمالا از این نگران هستند که این افزایش فروش پایدار نباشد و وضع به سال های دولت های نهم و دهم برگردد که مردم چندان از سینما استقبال نمی کردند.
ساختمان های تازه و استقبال مخاطبان
با اتفاقی که برای سینما پرسیا افتاد شاید طبیعی باشد که مردم ترجیح بدهند به جای سینماهای چهارراه زند به سینما فرهنگ بروند؛ سینماهای چهار راه زند نه تنها امکانات صدای پیشرفته ندارند بلکه سالن هایشان هم اغلب فرسوده و قدیمی است. نمونه آن سینما پرسیا است که سقفش ناگهان فرو ریخت و شانس با مردم یار بود که در زمان حادثه کسی در داخل سالن به سر نمی برد.
البته در سال های اخیر هزینه زیادی برای بازسازی برخی سینماهای شیراز انجام شده ولی واقعیت این است که سینماهای شیراز هر کدام بیش از ۴ دهه عمر دارند و مخاطب هم چندان تماشای فیلم در این سالن های فرسوده را نمی پسندد. برای نمونه آرمین ره بین، مدیر گروه تئاتر دانشگاه هنر دانشگاه آزاد اسلامی به خبرنگار سرویس فرهنگ و هنر «خبرجنوب» می گوید ساختمان سینما و تئاتر خود یکی از اثرگذار ترین عوامل اقبال مخاطب به سینماهاست.
سخن این استاد دانشگاه شاید بتواند دلیل استقبال مخاطبان از سینما فرهنگ را بیش از هر چیز تبیین کند چرا که همین نو بودن ساختمان بر استقبال مخاطبان اثرگذار بوده است. حال باید وضع شیراز را با شهرهای دیگر کشور مقایسه کرد. شیراز هنوز پردیس سینمایی ندارد. بر خلاف مشهد و تهران که دارای پردیسهای سینمایی هستند. اصفهان هم هم اکنون دارای ۱۲ سینماست. این یعنی تقریبا ۲ برابر شمار سینماها در شیراز.
مسئولان حوزه هنری فارس می گویند در شهرهای دیگر کشور و به ویژه اصفهان شهرداری برای بازسازی و نوسازی سینماها اقدام کرده است.
بر خلاف شیراز که نه تنها به سینماهای آنها رسیدگی نمی شود بلکه هر روز خبری تازه از تعطیلی یکی دیگر از سینماهای این شهر منتشر می شود. در شیراز البته شهرداری از بخش خصوصی خواسته برای سینماسازی وارد عمل شود و در این زمینه تخفیف های ویژه ای را در زمینه پروانه ساخت و ساز و عوارض در نظر گرفته است. با این حال و آن طور که از شرایط بر می آید این رویکرد شهرداری هیچگاه نتوانسته موفق باشد؛ اغلب مرکزهای تجاری وعده راه اندازی سالن های سینمایی را داده و از شهرداری تخفیف گرفته اند ولی هرگز مجتمع های فرهنگی و هنری خود را به بهره برداری نرسانده اند. اما آیا افزایش فروش اخیر در سینماها می تواند بهانه ای برای دلگرمی این مجتمع های تجاری در راه اندازی سالن های سینمایشان باشد؟ مسئول امور سینمایی حوزه هنری فارس در این باره می گوید: «افزایش فروش بی گمان می تواند به افزایش سرمایه گذاری در حوزه سینما بینجامد؛ با این حال افزایش فروش باید پایدار باشد؛ اینکه در مقطعی افزایش فروش داشته باشیم و در دوره ای دیگر رکود، سرمایه گذار را با انگیزه نمی کند. در واقع سرمایه گذار باید به بازگشت سرمایه خود مطمئن باشد.»آن طور که شهابیان می گوید تقاضاهای متعددی برای راه اندازی سینما به حوزه هنری داده شده و برخی هم برای بررسی شرایط به حوزه هنری مراجعه کرده اند با این حال این نهاد علاقه مند است که خود از محل منابع دولتی و استانی وضع سینماها را سر و سامان دهد. او ادامه می دهد: «امیدواریم در آینده بر شمار سینماهای شهر افزوده شود ولی مشکلی که ما در فارس داریم وضع بودجه است. در استان های دیگر منابع دولتی به کمک سینماها آمده است. برای نمونه در اصفهان و تهران به همین شیوه سینماهای خود را بازسازی کرده اند. در شیراز اما از نهادهایی که می توانند کمک مالی در اختیار ما بگذارند کمکی صورت نگرفته است.»
یکی از نخستین شهرهای دارای سینما در ایران
شیراز که این روزها در زمینه سینماها به چنین روزگاری افتاده از نخستین شهرهای ایران بوده که در آن سینما راه افتاده است. گویا نخستین سینمای شیراز در دوره مظفرالدین شاه در خیابان گودعربان راه اندازی می شود. آخرین سینمای شیراز هم سینما فرهنگ بود که پارسال به بهره برداری رسید.
البته طی سال های آخر دهه ۴۰ تا همین اواخر هیچ سینمایی در شیراز ساخته نشد و سینماهای موجود هم یکی بعد از دیگری تعطیل شد؛ تنها طی چند سال اخیر ۳ سینما در شیراز تعطیل شده است. این در حالی است که سرانه دسترسی شهروندان به سینما یکی از شاخص های توسعه یافتگی جوامع به شمار میرود.
البته این وضع تنها در شیراز رخ نداده بلکه بسیاری از شهرهای فارس سینما ندارند یا اینکه سینماهایشان تعطیل شده است. به همین خاطر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس تلاش کرده با نمایش برخی فیلم ها در شهرستان های استان این کمبود را برای اهالی شهرستانها کمی جبران کند. البته شیراز همان طور که گفته شد از قدیمی ترین شهرهای صاحب سینما در ایران است.

>

نظرات حاوی توهین، افترا، غیرمرتبط با عنوان مطلب و نگاشته شده به صورت انگلیسی تایید نخواهند شد. در صورت نیاز به "بحث آزاد" از منوی بالای سایت مراجعه کنید.

telegram

شیراز ۱۴۰۰...
ما را در سایت شیراز ۱۴۰۰ دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار shiraziha بازدید : 238 تاريخ : يکشنبه 30 خرداد 1395 ساعت: 17:16